callahorn.se

ValpenValpen

Aktivering och skötselAktivering och skötsel

Varför skaffa hund?

Har du tänk på att skaffa hund? Att utöka familjen med en kompis eller att ha en träningskompis som kan motivera dig att komma ut i ur och skur för att röra på dig? Det finns väldigt många olika anledningar till att människor skaffar hund, och här ska vi gå igenom vad man bör tänka på, hur man gör och vilka fallgropar som finns.

Tänk efter före

Det första du bör tänka igenom riktigt noga är om du har tid och energi i ditt liv för en hund. Hunden kommer att kräva daglig aktivering, inte bara promenader eller lite torrfoder i matskålen. Du behöver rannsaka dig själv, vill du ha den för att den är söt, eller vill du ha den för att det finns en djupare mening eller anledning? Är den söt så finns det perfekta hundar i form av kramdjur. Du måste vara på det klara att det är du som vuxen som har ett ansvar. En hund är ingen leksak man kan köpa till barnen att leka med, utan ett levande djur som kräver noggrann skötsel varje dag, även om det är kallt och regnar. Du som vuxen måste ha det yttersta ansvaret. Du som vuxen måste lära hund och barn att umgås och det måste vara på hundens villkor.

Har du nu funderat på om du vill gå upp i ottan med en kissnödig hund, om du vill vara ute i kallt höstregn eller behöva vara uppe halva natten för att hunden har diarré? Har du funderat på var hunden ska vara på dagarna om du jobbar? Hunden kan inte lämnas ensam hela dagen utan behöver viss tillsyn och rastning med vissa intervaller.

Tänk på att bilen kanske blir för liten och behöver bytas ut för att hundens bur måste få plats? Fungerar det ihop med barnvagnen? Och kommer du att stå ut med att behöva dammsuga betydligt oftare än vad du gör idag? Är du pedantisk och städar varje dag så fort du får se ett gruskorn eller en kvist i hallen så är hundlivet inget för dig.

Fördelar med hund

Men det är klart att det finns fördelar med hund också. Allt är inte jobbigt, omständligt eller tröttsamt. Du har alltid en glad kompis som blir överlycklig när du kommer hem, alltid någon som vill mysa med dig och du har alltid en vän som följer med ut på promenaden eller joggingturen och ser till att du rör på dig. Du blir aktiverad, får massor av frisk luft och en möjlighet att uppskatta alla årstiders olika väder. Du kommer att uppleva glädjen i att leka i snö eller ta en glass i solskenet. Det finns alltid någon som lyssnar deltagande när du är ledsen, och om det finns barn i hushållet har barnen mycket utvecklande saker att lära sig om hundar, som att visa respekt, ta lite ansvar och förstå sig på medkänsla och empati.

Du har alltså en hårig bästa kompis som älskar dig oreserverat! Det är inte dåligt det, eller hur?

Hur väljer man hund?

Det finns så många fina hundar. Hur ska man tänka för att välja rätt sorts hund? Ska det vara en renrasig hund eller en blandrashund? Och varför pratas det så mycket om stamtavla?

För att ditt framtida hundägande ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du sätter dig in i vad du vill ha av en hund. Vad ska du ha hunden till? Ska det vara en hund som utför något slags arbete eller vill du träna något speciellt med hunden? Ska den vara som rent sällskap och en kompis på promenaderna?

Olika raser har olika behov

Det finns över 300 olika hundraser och många av dem har vitt skilda behov. Alla hundar passar inte alla och därför är det viktigt att veta syftet med hunden. Först när du vet vilket syfte hunden ska ha kan du börja leta i rätt riktning efter en passande ras. Hundar delas in i 10 olika rasgrupper utifrån ursprung och användningsområde. Vill du ha en hund till sällskap som nöjer sig med promenader och lite vardagstrick så är kanske inte en boskapsvaktande herdehund förstahandsvalet? Du behöver alltså ta hänsyn till dina behov och matcha ihop dem med en hundras som kan passa in, inte välja en hund för att den är söt.

Läs på om olika raser

Det finns en del information att hitta hos SKKs Köpa Hund där du dessutom kan klicka dig vidare till olika hundraser med raspresentation.

Givetvis finns det andra viktiga saker att fundera över också, som vilken storlek, vilken typ av päls och rasens sjukdomshistorik.

När du skaffar en registrerad hund med stamtavla kan du ta reda på hur sjukdomar och meriter ser ut för avelshundarna och följa den bakåt i flera generationer. Ofta kan du även se mentalbeskrivningar av hundarna också. Du får en aning om vad du kan förvänta dig från hunden sen.

En blandrashund har oftast ingen känd hälsostatus eller känd mental status i sina bakre led och blandningen i sig kan göra att flera olika rasers instinkter krockar. Detta kan ställa till problem för dig som hundägare senare. Du vet inte vad du får. Du riskerar att köpa grisen i säcken helt enkelt. Därför är det bra att läsa på om raser och deras behov, och att vända dig till en uppfödare som är ansluten till någon kennelklubb. I Sverige är det Svenska Kennelklubben som är riksorganisationen.

Att få tag i en uppfödare

När du har valt ras är det bara att läsa in dig på den ännu mer, och du kan även kontakta olika uppfödare för att ställa dig i kö för att få köpa en valp. Ett bra sätt att få veta mer om rasen och träffa många olika individer är att gå till en hundutställning. De flesta pratar gärna med folk som är intresserade av rasen, berättar mer och ger råd.

Kontakta en uppfödare

För att hitta en uppfödare kan du använda dig av den lista som Svenska Kennelklubben har på registrerade kennlar inom alla raser och sedan ringa eller mejla till kenneln. Du kan även titta efter annonser på Blocket, många uppfödare finns där. En brasklapp är dock smuggelvalpar, de hittas också ofta på Blocket.

När du kontaktar en uppfödare vill denne oftast veta hur du har tänkt dig hundköpet, vad du ska ha hunden till och vad du har att erbjuda. Var ärlig. Vill du ha en hund för enbart sällskap och promenader, berätta det. Vill du ha en hund med mer energi så att du kan träna och tävla på lite högre nivå, berätta det också. Det gör det lättare för uppfödaren att veta om du är en lämplig valpköpare eller inte. Var beredd på att uppfödaren kan ställa många frågor och be dig berätta om dig själv.

En annan sak som är bra är att besöka uppfödaren och träffa hundarna för att verkligen få kontakt och lära känna varandra lite mera. Har du en bra kontakt med din uppfödare har du oftast en mentor som ställer upp och ger råd och tips under hela hundens levnad. På skämt i hundvärlden sägs det att man kan aldrig vara för noga med sin uppfödare!

Valpsäkra hemmet

Innan du får hem din valp kan det vara bra att förbereda lite. Du behöver lite utrustning och du behöver med all säkerhet plocka bort lite saker i valphöjd också. En liten valp är nyfiken och undersöker det mesta, och allt den hittar kan vara potentiella leksaker.

Förberedelser

Det är bra om du har en lugn plats som hunden kommer att få som sin egen, gärna med en bädd av något slag. Leksaker och tuggleksaker är väldigt bra till valpar med kliande tänder, och det kan vara bra att ha handlat hem koppel, halsband eller sele och ett foder som valpen äter.

Tänk på att plocka undan giftiga växter så inte valpen tuggar i sig något som är giftigt. Det finns mycket information om du söker på internet. En annan självklar sak är skor, sladdar och laddare till datorer och mobiler. Valpar älskar att tugga på laddsladdar. I tidningen Härliga Hund hittar du tips på hur du kan göra hemmamiljön säkrare för din lilla valp.

Valpar kan tugga i sig väldigt mycket så försök att hålla barnens leksaker och valpen åtskilda. Lego, hårsnoddar, plastfigurer och garn kan ställa till det i valpens mage och göra den allvarligt sjuk, så plocka undan allt farligt innan ni hämtar hem den.

Den första tiden hemma

När valpen har kommit hem blir det ofta bråda dagar. En valp behöver mycket uppmärksamhet och passning, den är ju faktiskt inte vuxen ännu och har mycket att lära sig.

Det kan vara bra att ta några dagar i lugn och ro innan det kommer folk på besök. Valpen måste känna sig trygg och säker och den behöver veta var den hör hemma. Försök inte att leka med valpen hela tiden, en liten valp behöver sova väldigt mycket och det är lätt att överstimulera den. En hund har nytta av att lära sig slappna av och vila även om den inte alltid vill.

Rumsrenhet

En viktig sak med valpar är att träna dem på att bli rumsrena och göra sina behov ute. Det handlar till stor del om att du ska lära dig valpens signaler och ta ut den när den behöver göra ifrån sig. En tidning innanför ytterdörren kan vara bra, och om valpen sätter sig inomhus, lyft bort den till tidningen direkt. Fya inte valpen utan beröm och gör stor affär av saker som är bra istället.

Tänk på att ta ut den direkt efter sömn, mat och lek eftersom det oftast är då den är nödig. Det tar olika lång tid att få en hund rumsren, men ge inte upp!

Aktivera hunden

En hund behöver stimulans för att må bra. Den behöver tänka lite och få utlopp för sin energi. Att endast ligga i soffan dag ut och dag in kan göra att hunden hittar på egna, inte alltid välkomna aktiviteter. Om du tränar och aktiverar din hund skapar du dessutom ett starkare band mellan dig och din hund.

Träna hemma

Man behöver inte gå med i någon hundklubb för att träna med sin hund, det finns mycket man kan göra på egen hand. Det finns många knep för att aktivera hunden både inomhus och utomhus, så väder och vind är ingen ursäkt för att inte göra något tillsammans med sin hund.

Hundar tycker om att använda nosen, och för den lilla valpen kan det vara en rolig utmaning att följa en rad med godisar från ett rum till ett annat, eller att få leta efter sin favoritleksak som du har gömt bakom ett stolsben. Vardagsbestyr som att vara enkel att hantera i bad, pälsvård och klippning av klor är också en aktivitet, något som hunden behöver lära sig att vara med om.

Mycket av det som en vuxen hund kan och som ingen blinkar över är saker som måste tränas in med den lilla valpen. Det handlar om att gå fint i kopplet, komma på inkallning och kanske vänta på ett varsågod innan hunden äter sin mat. Eller att inte kasta sig över folk som kommer för att hälsa på. Tänk på att miljöträning och passivitetsträning är extremt viktigt. En bra övning är att sitta vid tågstationen och bara titta på folk, men utan att låta någon hälsa. Det kan bli för många intryck, och skynda långsamt med din valp.

Ett steg i taget.

Daglig skötsel och rutiner

Din hundvalp behöver daglig omvårdnad och skötsel, mat, vatten och tillsyn. Detta gäller för hundar i lägenhet såväl som för hundar som ska vakta boskap eller stå i hundgård. För hundar i hundgård gäller att hunden måste rastas utanför hundgården varje dag. En hund i en vanlig villa eller en lägenhet hålls ju inomhus så den behöver gå ut betydligt oftare.

Tips för dagliga rutiner

Ta för vana att kela och gosa med din hund en stund varje dag. Då känner du igenom hela hunden och lär dig hur den känns och ser ut, och därför är det lättare för dig att upptäcka om den är varm eller svullen någonstans. Leta efter sår, fästingar och kontrollera tänder, klor och tassar dagligen. Vissa hundar behöver även borstas med jämna mellanrum.

Hos Jordbruksverket kan du läsa rekommendationer om vad som gäller för hur du sköter din hund efter alla konstens regler. Lär du känna din hund ordentligt är det lättare att upptäcka och förebygga skador och se till att hunden mår bra. Tänk också på att mat och motion ingår i den dagliga skötseln. Det är även bra att lära hunden att borsta tänderna dagligen för att undvika plack och karies. Använd hundtandkräm eller bara en tandborste.

Lycka till med din hund!

Kontakta oss gärna via formuläret om du har några frågor! Välkommen!

callahorn.se – När du ska skaffa hundcallahorn.se – När du ska skaffa hund