Du som funderar på att köpa en hund, oavsett om du är en erfaren hundägare eller inte, bör du tänka efter noga om du har råd samt tid för att ta hand om en hund. Hundar innebär nämligen ett väldigt stort ansvar och känner du dig osäker på att du kommer klara av allt som tillkommer med ett hundägande, då bör du kanske vänta med att skaffa en ny familjemedlem.
Men känner du dig redo finns det ytterligare saker du bör tänka på. Här nedan kommer de fem viktigaste sakerna du bör tänka på innan du köper en hund.
Välj rätt ras för dig
När du ska välja hundras är det viktigt att du väljer den rätta för dig och din familj. Vissa raser är nämligen mer aktiva och om du själv föredrar att sitta hemma, kan det vara bättre att välja en ras som inte är jätteaktiv. Det kan även vara smart att kolla upp om rasen har några bekymmer med hälsan. Med en frisk ras är risken mindre att du måste betala för höga veterinärkostnader.
Teckna hundförsäkring
Även om du inte köper en hund med några hälsoproblem kan du behöva ta den till veterinären då och då. Det kanske sker en olycka som innebär att hunden behöver vård. För att slippa de höga kostnaderna rekommenderas det att du tecknar en hundförsäkring. Hos Lassie kan du hitta all information du behöver för att göra ett så bra val av försäkring som möjligt.
Gör noga research om uppfödaren
När du vet vilken ras du är intresserad av är det dags att börja leta efter en uppfödare. Det är viktigt att du tar god tid på dig och dubbelkollar att uppfödaren är ärlig. Du bör även fråga om du kan få se valpens stamtavla, eller hundens föräldrars stamtavla. Tiken bör även vara registrerad i hundregistret hos Jordbruksverket. Det är även väldigt viktigt att du träffar valpen tillsammans med sin mamma i hemmiljön. Det ger dig en chans att se hur de beter sig och att allting ser bra ut. Be även om att få se eventuella veterinärbesiktningar som gjorts max en vecka innan du hämtar din hund. Skulle du känna dig tveksam, vänta då med köpet.
Köpeavtal
Känner du dig säker på att du hittat hunden för dig är det viktigt att det skrivs ett köpeavtal. I detta ska det stå tydligt om vad som gäller så varken du eller uppfödaren känner er förvirrade. Om du använder dig av en mall är det viktigt att du dubbelkollar vad som står. Det kan nämligen saknas bestämmelser som gäller i just ditt fall.
Registrering och ID-märkning
En sista sak du bör tänka på är att ägarregistrera din hund, ifall du inte gjort det. Det är nämligen lag på detta i Sverige. Skulle hunden springa bort kommer det dessutom bli lättare att du får tillbaka den ifall den är ID-märkt.